Op karakter winnen in spektakelstuk - S.V. De Rijp - Voetbalvereniging in de Rijp

Op karakter winnen in spektakelstuk

Op karakter winnen in spektakelstuk

12 juni 2023 20:00


Geen moment zullen de vele Rijpers en Grafters spijt hebben gehad dat ze zondag naar Alkmaar waren getogen voor het nacompetitieduel tussen SV De Rijp en Alkmaarsche Boys. Het waren er zoveel dat het wel leek of de Walvisvaarders een thuiswedstrijd speelden. De trouwe fans kregen een spektakel voorgeschoteld dat zijn weerga in de historie van SV De Rijp niet kent. Uiteindelijk werd de meeslepende thriller in het voordeel van ons vlaggenschip beslecht: 5-7 na verlenging. En niet na het nemen van strafschoppen, maar tijdens 120 minuten voetbal in de verzengende hitte! Opvallend detail: in het toegift van twee keer een kwartier werd bij een stand van 4-4 nog vier keer (!) gescoord.


De temperatuur van meer dan dertig graden was een tegenstander voor beide ploegen. Rick Waal en Tim Deitmers werden bevangen door de hitte. Tim moest per brancard van het veld en er kwam zelfs een ambulance aan te pas komen om hem op te lappen. Een verkwikkende koude douche zorgde bij Rick al voor het eerste herstel. Dat hij na afloop geen biertje mocht drinken, viel in de euforie vervolgens wel een beetje zwaar. 

Bij de Alkmaarsche Boys zakten verschillende spelers ineen met kramp. De Rijp-trainer Martin de Groot constateerde achteraf tot zijn tevredenheid dat de roodwitten, op Rick, Tim en de nog niet volledig wedstrijdfitte Ricardo Stam na, conditioneel sterk genoeg waren geweest om de wedstrijd onder deze moeilijke omstandigheden uit te spelen. Maar qua voetbal was het ploeteren geweest. 

De individueel sterke spelers van Alkmaarsche Boys bezorgden de Rijpers handenvol werk. Onze hoofdmacht speelde echter als een team, vaak met het mes tussen de tanden. Dit keer kon De Groot daar niet ontevreden over zijn. In de media heeft hij er steeds op gehamerd. Voetbal moet in zijn elftal geen bijzaak zijn, maar hoofdzaak. En dat laatste was het dit keer. De Boys hadden misschien de beste voetballers, maar in de omschakeling konden zij niet tippen aan de werklust van SV De Rijp. Die tomeloze inzet werd steeds beloond met kansen en doelpunten. Zonder zes (zwaar) geblesseerde basisspelers was dat misschien ook wel het maximaal haalbare. 

Het begon met een kopbal van Nick Visser die scoorde uit een vrije trap van Thom Rijser nadat De Rijp al in de vijfde minuut op achterstand was gezet, eveneens uit een free kick. Een kwartier later mocht Valentijn Jonk een strafschop nemen na een overtreding op Thom. De charge zou niet binnen de zestien  zijn geweest, maar gelukkig zijn er voor deze wedstrijden onafhankelijke grensrechters aangesteld. Zij zaten er echter allemaal naast, zo bleek uit de volgende foto van het Noordhollands Dagblad. Vaal schoot het buitenkansje overigens onberispelijk binnen. 
2023-06-11_Alkmaarsche_boys-SVdeRijp_fotoNHD.JPG
Bron foto: NHD, fotograaf Paul van der Molen

De man uit Grootschermer beleefde een bijzondere middag. Balgoochelaar Sercan Yilmaz, die hij als linksback tegenover zich had, afkomstig van de amateurs van Ajax en lange tijd geafficheerd als een van de beste spelers uit de regio, was hem vaak de baas. In de omschakeling gaf hij Valentijn echter de gelegenheid gevaarlijk te worden. “Maar in de tweede helft ben ik gestopt met aanvallen, vond ik het te gevaarlijk worden. Door vermoeidheid werd het steeds moeilijker mijn directe tegenstander op de hielen te zitten.” 

Nadat Tim kort na rust onderste boven werd gelopen, mocht Valentijn weer aanleggen voor een penalty. Opnieuw vloog de bal strak in net: 1-3. De Rijp leek op rozen te zitten, niets was minder waar. Alkmaarsche Boys trok de gashendel volledig open en liep zijn tegenstander onder de voet. Het werd 3-3, maar weer sloeg De Rijp toe. Valentijn bediende op de achterlijn Mike Poel die 3-4 aantekende. Door drankpauzes en krampgevallen moest er minimaal een kwartier langer worden gespeeld. In die periode kregen de Alkmaarders ook een strafschop. De druk was te groot. 

Er volgde een krankzinnige verlenging. Bij Alkmaarsche Boys waren de scherpe kantjes na een wervelende tweede helft er wel af. De hitte ging de ploeg steeds meer parten spelen. Een van hun beste spelers liet zich na een krampaanval wisselen. De Rijp kwam op 4-5 door Jip de Graaf en een wonderschoon afstandsschot van Robbert Waal (“de bal ging via de voet van een tegenstander”) vloog onder de lat in het net: 4-6. Het had voldoende moeten zijn, maar weer kwam Alkmaarsche Boys terug (5-6). Penalty’s leken in het verschiet met zoveel dreiging. Uitgerekend de Benjamin van de ploeg, de zeventienjarige Tristen de Jong, maakte aan alle onzekerheid een einde. Een goede voorzet van Stijn Deitmers kopte hij laag in.  

Er was na afloop nog geen feeststemming in de kleedkamer. De heroïsche overwinning vormde weliswaar een teamprestatie van formaat, de ploeg van De Groot heeft echter nog niets in handen. Zondag staat er opnieuw een zware klus op het programma: de finale tegen Derdeklasser RCZ op het terrein van DZS in Neck. Als Graft-De Rijp dan weer in groten getale de wedstrijd bijwoont zal dat opnieuw een belangrijke steun in de rug betekenen.
 
Erik Oudshoorn. 
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!