Facebook Toestaan Niet toestaan

Stunt tegen koploper Limmen

12 december 2022 19:30

SV De Rijp 1 gaat met een heerlijk gevoel de winterstop in. De 1-0 overwinning op de fiere koploper Limmen, dat in tien duels nog geen punt had verspeeld, was een daverende verrassing. Een prestatie van formaat van het collectief, maar één speler kon achteraf extra glimmen van voldoening: matchwinner Matthijs Mars.

De linksback kopte in de 81ste minuut de door Skybox gesponsorde bal in het net uit een corner van Thom Rijser. Nagenietend keek hij achteraf zittend op de bar in de kantine terug op dat belangrijke doelpunt. ‘Ik werd eigenlijk gehinderd bij het koppen en kreeg daardoor de bal op mijn achterhoofd. Maar het belangrijkste was dat-ie zat. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij mijn eerste doelpunt in het A-elftal van De Rijp. Ik wist ook niet zo goed hoe ik moest juichen. Ik keek om me heen en rende maar naar de cornervlag.’

Daar werd Matthijs bedolven onder de rest van de Walvisvaarders. Het was loon naar werken voor SV De Rijp dat in de hele wedstrijd een enorme inzet had getoond. Limmen wist zich vaak geen raad met de onverzettelijke aanpak in de duels. Zeker na de treffer van Matthijs maakte De Rijp duidelijk dat er voor de koploper gistermiddag niets meer te halen was. ‘De jongens leren zo langzamerhand dat niets vanzelf gaat’, maakte trainer Martin de Groot duidelijk dat hij weer een stap verder is in Het Proces. ‘Het mooiste vind ik nog dat we verdiend hebben gewonnen. Al speelden we op het randje van wat toelaatbaar is. Dat zag je in bepaalde persoonlijke duels. Als je strijdlust toont ga je vanzelf beter voetballen. Ik ben te vaak de aanjager geweest, maar het moet vanuit de spelers zelf komen. Ideale schoonzonen moeten slechte schoonzonen worden.’

Zeker in de tweede helft hadden de Rijpers het beste van het spel tegen een ploeg die regelrecht op weg lijkt naar de Tweede Klasse. Enigszins ongerust keek Limmen-coach Bas IJsselstijn na afloop op zijn mobiel naar de stand, maar constateerde tot zijn opluchting dat zijn ploeg nog altijd vier punten voorsprong heeft op Koedijk. De Rijp is opgeklommen naar de zevende plaats, Alcmaria Victrix heeft echter een duel minder gespeeld. Niettemin zou de weg naar boven weleens gevonden kunnen zijn. Het kampioenschap ligt buiten bereik, maar stiekem kijkt De Groot met een schuin oog naar een periode, terwijl enkele weken geleden de doelstelling nog was om te overleven.

Tactisch gezien had de gelouterde coach het tegen Limmen prima voor elkaar. Achterin stond een viermansdefensie met Bas Koster als verdedigende middenvelder ervoor. Valentijn Jonk had in zijn nabijheid een vrije opdracht. ‘Een pendelrol’, noemde De Groot het ‘tussen 6 en 8.’ Limmen liep zich erop stuk, al kreeg het verschillende kansen in de eerste helft om de score te openen. Thom Rijser en Tim Deitmers moesten hoog druk zetten. Het was een variant op 4-2-3-1, in dit geval mét vleugelaanvallers. Milko Laan opereerde deze keer vanaf de rechterkant, Arnout van Oers vanaf links. En dat beviel Matthijs Mars wel. ‘Arnout was voortdurend bij mij in de buurt om me te ondersteunen. Hij heeft grote delen van de wedstrijd ook linksback gespeeld. Aangezien Arnout vaak naar binnentrekt, kan ik veel diepgaan over de vleugel. Dat is met Milko wat moeilijker, want hij gaat meestal buitenom.’

Nick Visser en Rick Waal verschenen vanwege dit concept pas in de tweede helft ten tonele. De Groot: ‘Het elftal heeft het tactisch plan geweldig uitgevoerd. Honderdtien procent inzet deed de rest. Limmen heeft een heel goed voetballende ploeg, maar het viel me op dat ze naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer de lange bal gingen hanteren. Onze drie beste wedstrijden in de eerste seizoenshelft waren tegen Koedijk. Bergen en Limmen. Een mooi rijtje.’

Vanaf rechts verzorgde Milko verschillende goede voorzetten. Uit de eerste had Arnout in de 22ste minuut kunnen scoren. Zijn kopbal miste echter kracht. Daarna kwamen spelers van Limmen een paar keer vervaarlijk in scoringspositie voor doelman Jos Timmer, maar zij faalden of de sluitpost, die weer een heel sterke indruk maakte, redde voor De Rijp. Aan de andere kant kwam Thom zo’n tien minuten voor rust vrij voor de keeper. De stilist wilde de afronding te mooi doen en zijn stiftje mislukte jammerlijk.

In de tweede helft kregen de roodwitten veel meer kansen. Zoals Tim uit een voorzet van Milko. Hij moest de bal in een keer op doel schieten en dat mislukte. Thom was ook weer dicht bij een doelpunt en Arnout zag een goed schot door de keeper uit de kruising geplukt. Tot dus die perfect aangesneden corner van Thom, waarna Matthijs het goudhaantje werd.